Cursussen-Workshops

De basis van een aantal digitale maaktechnieken kun je leren in onderstaande cursussen en workshops. Hierbij ontdek je de technieken of leer je de beginselen van verschillende tekenprogramma’s.

Vervolgcursussen geef ik op individuele basis, omdat de toepassingen van deze technieken zeer divers zijn.

Er zijn cursussen en worskhops voor volwassenen en kinderen én cursussen specifiek voor docenten van basis- en voortgezetonderwijs.

Introductie 3D Printen – workshop

3D printen kom je steeds vaker tegen. Bij de tandarts bijvoorbeeld waar een kroon geprint wordt naar een scan van jouw gebit, of een mooie stoel die met een 3D printer is vervaardigd, of experimenten met 3D geprinte huizen. En je hoort steeds vaker dat 3D printen steeds toegankelijker wordt en iedereen in de nabije toekomst misschien wel zelf een 3D printer op zijn bureau heeft staan.

Maar hoe werkt het 3D printen nou precies en kan ik dat ook echt zelf?

Cursus Fusion 360 – beginners

Deze cursus bestaat uit 2 lessen, waarin je leert tekenen in Fusion 360 voor het gebruik van een lasersnijder of CNC frees en een 3D printer.

Fusion 360 is een 3D CAD-tekenprogramma. Dit programma biedt Autodesk 1 jaar
gratis aan voor makers en studenten. Hiermee kun je 3D modelleren aan voorwerpen of onderdelen die je zelf wil maken met digitale maakmachines.

Digitale Maaktechnieken – Docenten cursus

Op veel scholen, zowel in het basisonderwijs als in het voortgezetonderwijs, zijn de afgelopen jaren 3D printers en misschien ook wel een lasersnijder aangeschaft. Maar veel docenten zijn nog niet erg vertrouwd met deze machines. Hoe werken ze precies, welke materialen gebruik ik hierbij, wat kun je er allemaal mee maken, én hoe verwerk ik dat in mijn lessen?

Hiervoor heb ik het Totaal Pakket Digitale Maaktechnieken voor docenten samengesteld. Hierin leert de docent in praktijk werken met verschillende machines en leert tekenen in digitale 2D- en 3D-tekenprogramma’s. Het pakket bestaat uit 4 lessen. De lessen zijn als één pakket, maar ook afzonderlijk of in verschillende combinaties te boeken.

Les 1: Introductie Digitale Maaktechnieken

In deze les neem je een kijkje in een makerspace. Hierin staan een aantal digitale maakmachines en kun je zien hoe ze werken en wat er zo al mee gemaakt wordt. Daarna ga je zelf aan de slag, waarbij je gebruik kunt maken van de lasersnijder en de 3D printers.

Les 2: 3D ontwerp en 3D Printen —

In deze les gaan we werken met de 3D printer. Je gaat tekenen in het 3D tekenprogramma Tinkercad en deze ontwerpen dan zelf uitprinten op een Ultimaker 3D printer.

Iedereen in de groep heeft een 3D printer tot zijn beschikking.

Les 3: 2D ontwerp en lasersnijden en -graveren

In deze les gebruiken we de lasersnijder. In het 2D tekenprogramma Inkscape tekenen we een kistje die bijvoorbeeld kan dienen als behuizing voor een Arduino of als een object met mooie gravures.

De tekeningen snijden we uit met de lasersnijder, deze kan ook gravures maken die ter verduidelijking of als decoratie aan het ontwerp zijn toegevoegd.

Les 4: Verdieping 3D Printen óf Lasersnijden

Voor deze les denken jullie na over de toepassing van 3D printen of lasersnijden in vakken op school. Deze ideeën werken we uit tot een lesopzet, waarbij gebruik gemaakt wordt van de
machines.

In de les kunnen we ook ingaan op technische aspecten van het bedienen en onderhoud van een 3D printer of lasersnijder op school.

Ondersteuning lessen Beeldendevorming en Techniek

Ter ondersteuning van lessen in het voortgezetonderwijs kan ik digitale maakmachines en mijn kennis daarvan inzetten. Dit kan een aanvulling vormen op de bestaande lessen binnen Beeldendevorming of Techniekonderwijs.

Dit is maatwerk afgestemd op de lessen die de docent van school al geeft of lessen die voortkomen uit het lespakket Digitale Maaktechnieken die een docent bij ons gevolgd heeft. Onze 3D printers, lasersnijder en een vinylsnijder kunnen ingezet worden voor workshops op school.

3D Printclub

De 3D Printclub is een workshop van meerdere dagdelen waarin kinderen vanaf 10 jaar leren 3D tekenen en zelf 3D printen.

Deze workshop leent zich erg goed voor buitenschoolse activiteit, maar kan ook binnen het onderwijs gepland worden. Bijvoorbeeld aan aantal leerlingen die meer uitdaging nodig hebben in het onderwijs.

Ze leren tekenen in het online 3D tekenprogramma TinkerCad en gaan zelf hun ontwerpen uitprinten op een 3D printer.