Liesbeth d’Hont geeft cursussen en workshops digitale maaktechnieken. Zij was één van de oprichters van ZB45 Makerspace Amsterdam. Tegenwoordig heeft zij haar werkplaats in de Noordoostpolder.
Digitale maaktechnieken, ook wel digital fabrication genoemd, kom je steeds vaker tegen in traditionele werkplaatsen en ook in de praktijklokalen op scholen. Machines die hierbij gebruikt worden zijn bijvoorbeeld een 3D printer, een CNC-frees of een lasersnijder.
—
Vanuit jarenlange ervaring met deze machines geef ik workshops en cursussen aan geïnteresseerden.
Dat kan zijn aan kinderen bij de 3D Printclub, waar ze leren 3D ontwerpen en zelf een 3D printer bedienen. Of een workshop aan volwassenen die graag meer willen weten over deze techniek en het ook zelf wel eens willen proberen.
Maar ook geef ik cursussen aan technici en vakmensen die hun professionele en ambachtelijke vaardigheden willen uitbreiden naar digitale fabricage.
In het onderwijs geef ik cursussen en ondersteuning aan docenten in het basisonderwijs, het voortgezetonderwijs en het MBO.
Andere cursus- en workshopdocenten worden ingezet als een project dat verlangt. Deze docenten zijn specialisten met ervaring in het gebruik van verschillende digitale maakmachines.
—
De digitale maakmachines zie ik als een welkome uitbreiding van de machines en het handgereedschap in een traditionele werkplaats. Het is namelijk niet zo dat ineens alles zomaar gemaakt kan worden met zo’n digitale maakmachine; dat een product daar kant en klaar en afgewerkt uitkomt. Vaak is digitale productie maar één stap in het hele maakproces van een product, waarbij naast de digitale kennis ook ambachtelijke handvaardigheid onontbeerlijk is.
Maar het wordt wel heel gemakkelijk om een perfecte cirkel uit te frezen op de CNC-frees, hoe handig je ook bent met de decoupeerzaag. En erg prettig om een boom met heel veel blaadjes uit te snijden op de lasersnijder, in plaats van uren lang heel precies alle blaadjes uit te knippen met een schaar. En het voelt ook goed om alvast een net ontworpen onderdeel te 3D printen en in handen te hebben om te zien of het past.
