Ondersteuning Kunstenaars

Kunstenaars en makers begeleid ik bij het gebruiken van digitale maaktechnieken om hun ontwerpen te realiseren.

Dat kan zijn door het geven van een cursus digitaal tekenen (2D Vectortekenen in Inkscape of 3D tekenen in Fusion 360) en het technisch ondersteunen bij het 3D printen, lasersnijden of CNC frezen.

Ook maak ik tekeningen in opdracht, naar een schets en maten van het ontwerp. Waarna ik het werk kan uitvoeren met een lasersnijder, CNC frees of 3D printer.

Meestal zit er nog een stap tussen het maken van de digitale tekening en de uitvoering, namelijk het maken van testen met verschillende materialen en de juiste instellingen van de machines. Dit gaat altijd in nauw overleg met de maker die daarbij zelf aanwezig is.

Een kunstwerk en een prototype zijn unieke objecten, waarbij het materiaal en het effect van de gebruikte technieken vaak een belangrijke rol spelen. Daarom is het prettig als de kunstenaar of maker aanwezig is bij het maken van een eerste proef met de materialen en de machines tot het gewenste resultaat bereikt is.

Het werk kan, als de afmetingen dat toelaten, 1:1 uitgevoerd worden en ook als maquette op schaal.

Hieronder een paar voorbeelden van recent uitgevoerd werk:

Job Koelewijn

Al een aantal jaren zet ik voor kunstenaar Job Koelewijn teksten voor sjabloonmallen om naar digitale tekeningen om de mallen uit te frezen op de CNC-frees. De afmetingen van deze mallen zijn 1200*1775mm groot.

Het werk van de bovenstaande mal is aangekocht door Museum De Pont in Tilburg.

Foto Museum De Pont. ‘Be Realistic Plan for a Miracle’, 2020, potlood, markeerstift en sjabloon,
215 x 215 cm, 2020.JK.10

Voor ander werk van Job Koelewijn hebben we samen testen gemaakt om tekeningen en foto’s te lasergraveren uit mdf en linoleum, voor het maken van stempels.

Goof Reumer

Kunstenaar Goof Reumer help ik bij het maken van onderdelen voor zijn werk. Een mooi voorbeeld daarvan zijn de laser gesneden figuren uit acrylaat en hout. Dit is voor een schaalmodel van een kunstwerk dat uitgevoerd gaat worden in glas en staal. Hiervoor heb ik schetsen op papier omgezet naar vectorlijnen in Inkscape.

Tekening omgezet naar vectorlijnen in Inkscape.
Tekening op papier.

Met deze tekening maakten we het schaalmodel uit acrylaat en hout op de lasersnijder.

Deze tekening gebruiken we ook voor het aanleveren van de bestanden bij het bedrijf dat het grote snijwerk uit glas en uit staal gaat leveren.

Foto’s Goof Reumer. ‘Piazza dei nostri Antenati’

Goof Reumer heeft een aantal jaren geleden een cursus Fusion 360 bij mij gevolgd, waarna hij impressies van een aantal van zijn installaties tekent in dit programma. Ook digitale tekeningen exporteert hij hieruit om te gebruiken om lasergesneden onderdelen te bestellen. Werk hiervan is te zien op https://www.godefridus.com

Maik ter Veer

Voor kunstenaar Maik ter Veer heb ik een maquette (1:20) gemaakt van 16 identieke grote stalen ‘Staanders’. Deze objecten hadden vroeger een praktische functie in de droogdokken van de NDSM werf. En stonden nadien als decorstukken op het Robodock festival.

Staanders op festival

Van december 2020 t/m januari 2021 staan de objecten in een Fibonacci reeks op het Stenen Hoofd in Amsterdam in het kunstwerk ‘Astrostands 108’. Artikel van 11 januari 2021 in het Parool met mooie foto’s van de ‘Astrostands’.

16 Staanders, schaal 1:20; materaal: Krafliner, PLA; techniek: lasersnijden, 3D printen

Van de staanders was een 2 dimentionale technische tekening met alle maten. Deze heb ik gebruikt voor een 3D model in het programma Fusion 360. Omdat er zowel masieve delen als heel dunnen delen in het schaalmodel komen, heb ik gekozen voor een combinatie van 3D geprinte onderdelen en dun karton (Kraftliner 0.51mm). Het karton is met de lasersnijder gesneden en gerild om het scherp te kunnen vouwen.

Technische tekening windbelasting.

Uit het 3D model in Fusion 360 haal ik het stl bestand van het onderdeel om te 3D printen en de dxf tekeningen om de andere onderdelen te lasersnijden.

3D print onderstuk.
Lasersnijden karton.